Dieta - najważniejsze porady żywieniowe - Słoneczny banan na końcówkę lata.
Słoneczny banan na końcówkę lata.
03 | 09 2016

Lato się kończy, spiżarnie zaczynają zapełniać się przetworami, a zamrażarka mrożonymi owocami. Jak szybko przypomnieć sobie lato w prawie jesienny, ale ciepły jeszcze dzień?
Na ratunek przychodzą koktajle. Są bombą witaminową i źródłem orzeźwienia. Ponad to są błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne. Te, które zrobimy samodzielnie nie mają konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku.

Koktajle na bazie banana są doskonałą formą uzupełnienia węglowodanów po treningu biegowym.

Składniki:
1 dojrzały średniej wielkości banan
15 mrożonych truskawek
200 ml świeżo tłoczonego z pomarańczy

Jeśli nie macie możliwości by samodzielnie wycisnąć sok, sięgnijcie po soku jednodniowe. Znajdziecie je w lodówkach na sklepowych półkach. Unikajcie soków sztucznie dosładzanych oraz takich, które powstają z koncentratu (soku zagęszczonego)

Sprzęt:
Blender ręczny lub blender kielichowy.

Przygotowanie:
Banan tniemy na plasterki i blendujemy razem z zamrożonymi jeszcze truskawkami na gładką masę. W konsekwencji uzyskujemy gęsty, ziminy krem, który smakuje jak lody truskawkowe.
Nastepnie zalewamy masę sokiem z pomarańczy i ponownie blendujemy. Po kilkudziesięciu sekundach otrzymujemy orzeźwiający, delikatnie zimny i niezwykle pyszny koktajl.